Hurra! Nytt forskningsprosjekt på gang. Har du blitt syk i år? Kanskje de trenger deg.

Standard

Forskningsprosjekt på sykdommer som kan overføres med flått

Har du blitt syk etter flåttbitt?

Ved avdeling for medisinsk mikrobiologi gjennomføres flåttsesongen 2014 (mai- oktober) et forskningsprosjekt på sykdommer som kan overføres med flått. Prosjektet er godkjent av regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Sykdom etter flåttbitt er økende i Norge, og i tillegg er det stor frykt for smitte etter flåttbitt. Den vanligste bakterien som overføres med skogflått til menneske i Norge er Borrelia. Infeksjonssykdommer forårsaket av flåttbårne bakterier med unntak av Borrelia, regnes derimot for å være svært uvanlig i Norge. Slike infeksjoner er mer vanlige sør og øst i Europa hvor denne typen smitte kan gi alvorligere sykdom. Mange av disse alvorlige infeksjonssykdommene gir karakteristiske symptomer som vi ikke ser her i Norge. Det er sannsynligvis fordi skogflåtten her i landet ikke inneholder helt de samme bakteriene eller bakterievariantene som finnes ellers i Europa. Det er mulig at vi i Norge har flåttbakterier som kun gir mild og forbigående sykdom hos menneske. Dette vet vi foreløpig svært lite om, og det er stort behov for å øke kunnskapen om slike infeksjoner her i Norge.

I dette forskningsprosjektet vil det med direkte påvisning (molekylærbiologisk metoder) bli undersøkt for bakterier i blodet til pasienter som er bitt av flått. Blodet vil bli undersøkt for bakteriene Borrelia sp, Anaplasma phagocytophilum, Rickettsia sp, Bartonella sp, Fransicella tularensis og Coxiella burnetti. I prosjektet undersøkes det ikke for det viruset som gir skogflåttencefalitt eller parasitten babesia.

Deltakere i prosjektet må være over 18 år og må enten har fått utslett (Erythema migrans) rundt bittstedet eller febersykdom mindre enn ti uker etter flåttbitt. Symptomer vil vanligvis komme noen dager til to uker etter smitteoverføring. Utslettet er det tidligste symptomet på en borreliainfeksjon og det er mulig at det samtidig er overført en annen bakterie fra flåtten. Infeksjon med andre flåttbakterier vil ikke føre til et slikt utslett, men kan gi influensaliknende symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine.

Dersom du har de aktuelle symptomene etter flåttbitt og ønsker å delta i prosjektet så må du avtale time hos din fastlege. Konsultasjonshonoraret dekkes ikke og det er ellers ingen økonomisk kompensasjon for å delta. Du må lese gjennom informasjon som er vedlagt samtykke, svare på spørsmålene og underskrive samtykkeskjemaet. Det skal tappes tre blodprøver av deg til prosjektet, men legen skal ellers vurdere deg og dine symptomer som ved en vanlig konsultasjon.

Gjennom prosjektperioden vil flåttbakterieanalysene utføres en gang i måneden, og det kan derfor ta opptil fire uker før analysesvarene er klare. Pasienter får tilbakemelding gjennom sin lege om det er påvist flåttbakterier. Hvis en prøve er positiv skal det avtales en ny time hos din lege omtrent seks uker etter første legebesøk eller tidligere om du fremdeles føler deg syk. Det skal tas tre nye blodprøver av deg, som skal undersøkes på nytt for å bekrefte om du har en pågående infeksjon eller ikke. Din lege vil i samråd med lege som jobber i prosjektet vurdere om du har behov for behandling med antibiotika.

Prosjektleder:
Dr. philos Hanne Quarsten
E-post; hanne.quarsten@sshf.no

Publisert 12.05.2014

Ønsker du å delta trykk på linken nedenfor:

http://sorlandet-sykehus.no/omoss/avdelinger/medisinsk-mikrobiologi/Sider/forskningsprosjekt-pa-sykdommer-som-kan-overfores-med-flatt.aspx

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s